That's life!

Sve će ovo jednom proći.

22.03.2010.

international disorder ili tako nekako

subota: moj odlazak vs. dolazak u Istanbul².

Silazim sa autoputa, doceka me munara - visoka i vitka, dominira nad kupolama. Parking pun auta, ulaz pred dzamijom pun ljudi, djeca trckaraju po avliji. Desno vidim dvije nane kako shetaju svezanih ruku na ledjima. Za cosak zalazi Arap sa crnom bradom, bjelim turbanom i crnom haljinom na sebi. Vozim dalje. Zena sa hidzabom nosi lepinju u kesi. Jos 2 nane shetaju. Vozim lijevo, parkiram. Unosim 60 litara kreca na 2 sprat, borim se sa vratima i mojim ledjima. Hodnik zgrade pun cipela - sve muslimani u njoj zive, pa se izuvaju pred stanom. Izmjerila prozore i zidove, zapisala, zakljucala i silazim niz mracne stepenice. Bojim se. Sve mi je strano. Trazim utociste sa "euzu billahi..." - cujem neko prica turski, otvaram vanjska vrata i vidim dvije nane kako sijele vani. Odkud ja? Ko sam ja? Ono sto znam na turskom jeziku nije sigurno pametno da kazem ovim nanama :) sporazumijevamo se nogama i rukama. One radoznale kao i svaka starija zena. Upoznajemo se, selamimo se, sjedam u auto i vracam se natrag. Moram uciti turski, jer nista ne razumijem. A to ce mi biti dom.

nedelja: dalek put. Kisa, kisa & kisa. Jesam li spomenula da samo kisa pada? Kisa! Hodam po pijaci punoj stranaca i jedem kiflu. Prolazi Marokanac kraj mene i smijesi mi se. Isti M. Ja razmisljam? *=)/D&F Da to nije on? Ma nije. Sto mi se smije? Nije on. On je na magistarskom, daleko. Pijaca puna Turaka, Rusa, Poljaka, svega. Opet on prolazi kraj mene - gleda me stidno svojim velikim kafenim ocima. Ja se vracam na svoj posao. Nemam vakta za ashk :)

I nakon svih tih medjunarodnih utjecaja sam skontala jedno...ja sam "globalac". Bosanskog sam porijekla, odrasla u 2 zemlje, razmisljam na 2 jezika, sanjam na 2 jezika, pricam 4 jezika, zelim pricati i na petom, ali mi se neda. Volim talijansku, spansku, arapsku, balkansku kuhinju. Volim zacine mimo vegete, soli, bibera i paprike. Oblacim indijsku, arapsku, tursku & sl. odjecu. Volim svoju bjelu kozu, ali bih slagala da ne gajim ljubav prema Latino-Amerikancima, Arapima iz sjeverne Afrike, Bosancima sa svjetlom kozom & more.

Sta je poenta svega toga? Skontala sam da nemam jednu nacionalnost, nego da sam mix razlicitih utjecaja, zemalja & porijekla i da volim to.

Ova zemlja je postala jedna velika mahala.

Ugodna vam sedmica :)

...i proslo je. A ostaje samo lice Gospodara moga, Velicanstvenog, Plemenitog. :)))
That\'s life!
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Allah dž.š. je rekao Davudu a.s.:
"Ti hoćeš jedno, a Ja drugo i dešava se onako kako Ja hoću. Kad se prepustiš onome što Ja hoću, pružiću ti ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučićeš se sa onim što ti hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću."


Prošlo je jučer i bit će pouzdan svjedok,
a za njim i novi dan došao je.

Pa ako si jučer loše djelo uradio -
danas dobrim zamjeni bit ces hvaljen.

Danas ako u dobru provedeš,
korist ćeš vidjet, a juče vratit ne možeš.

Ne odgađaj dobro djelo za sutra -
možda sutra dođe, a tebe nema...

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
174551

Powered by Blogger.ba

x